s z a b á l y z a t

Leírás

A Civil Csíkszereda egy 2013-ban, magánkezdeményezésből létrehozott nyilvános csoport, melyet bárki megtalálhat az online felületen, csatlakozás nélkül is láthatja annak tartalmát, viszont a csoport tagjává csakis a csatlakozási kérelem kinyilvánítása, a kérdések megválaszolása által, ezennel pedig a szabályzat egyöntetű elfogadása után válhat. (http://csikszereda.eu/szabalyzat/).

A csoport célja kizárólag Csíkszeredához és környékéhez kapcsolódó, nemzetiségi, felekezeti vagy politikai hovatartozástól független civil szerveződések és kezdeményezések támogatása, megszervezése, ötletek kidolgozása.

Minden egyéb, ami ezen témakörökön kívül esik, arra másik Facebook csoportok felkeresését javasoljuk.

Az adminisztrátorok minden előzetes értesítés nélkül törölhetnek bármely, a csoport témájával meg nem egyező bejegyzést, illetve a jelen szabályzat alapján kizárhatnak csoporttagokat.

A csoport civil lelkületű helyi magánszemélyeknek szól (értsd személyes/saját profillal jelentkezhetsz), az oldalak jelentkezése jelenleg nem megengedett.

Az ál/kamufacebook profillal jelentkezőket nem áll módunkban egy ilyen tudatos, a közért tenni akaró csoportba befogadni;), kérjük, ne is próbálkozzanak!

A csoport nyelve magyar, így a beszélgetések zöme is magyarul zajlik. Amennyiben nem értesz/olvasol magyarul, kérünk, használd a fordító opciót.

Válaszolni természetesen lehet más nyelven is, remélhetőleg a csoporttagok majd megértik. Amennyiben személyeskedésbe csap át egy-egy beszélgetés a nyelvi különbözőség miatt, úgy az adminisztrátorok törölni fogják a vitát kiváltó bejegyzést.

Az anyanyelvünk megőrzése ennek a csoportnak alapelve, ezért ne vedd sértésnek, ha valaki megszólít a helyesírásod hiányossága miatt.

Eszterházy Péter magyar író Termelési regényében mondja:

“bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”,

szóval ennek szellemiségében törekedjünk a helyes írásra és nyelvhelyességre.

Olyan közösséget szeretnénk teremteni és fenntartani a csoport keretén belül,  amely hisz a közösség gyarapító erejében, a hasonló értékekben, a civilizált és kulturált építő jellegű vitában, a szolidaritásban, a jótékonyságban, az önkéntességben és melynek tagjai maguknak vallják a józanságot, közösségi aktivitást, a tenni és segíteni akarást, és az önkifejezés szabadságát.

Ahhoz, hogy belépj, válaszolnod kell a csatlakozáskor feltett kérdésekre:

Miért csatlakoznál a csoporthoz?
Mit jelent számodra a civil kurázsi?
Hogyan kapcsolódsz Csíkszeredához és/vagy környékéhez?

Kérünk minden csatlakozót, hogy ne sajnálja a válaszadást ezekre a kérdésekre, mivel az adminok ezen válaszok alapján mérlegelik a jelentkezési szándék komolyságát, (nagyon sok a jelentkező, sok a spam, és véletlenszerű kattogtatás, megértéseteket köszönjük), akik pedig nem reagálnak a kérdésekre, beláthatatlan ideig tranzit zónában maradnak.
Az adminoknak kizárólagos joga a fent említett kérdésekre adott válaszok alapján elfogadni vagy elutasítani a csatlakozási kérést.

Az adminok minden előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor törölhetik a csoport szabályzata ellen felszólaló kommenteket, a jóérzés határán túlmenő hozzászólásokat, és akár az eredeti bejegyzést is.
Emellett az adminoknak jogukban áll elnémítani azon felhasználót,  aki személyeskedik a csoporttársakkal, alaptalanul vádolja, számon kéri az adminokat bármilyen módon.
Ha mégis szeretnéd megtudni a törlés, némítás okát, írj privát üzenetet az adminok bármelyikének.

Nem szükséges mindenkinek ebbe a csoportba tartozni, de, aki itt van, szeretnénk, hogy minőségi időt töltsön a civil érzületű helyiek társaságában.

“Az érdek mindent felülír.
Egyetlen valamit nem tud, a szeretetet.
De csak akkor, ha valódi és igaz. “

Müller Péter

Szabályok

1. Légy tisztelettudó, kedves és udvarias!

Tudjuk, hogy ezek együttes megtartása sokszor nehéz, de bánjunk mindenkivel, ahogy elvárnánk, hogy velünk bánjanak.
Az egészséges vita természetes, de a fentiek ehhez elengedhetetlenek.

2. Tilos a gyűlöletbeszéd és a megfélemlítés.

Tégy te is róla, hogy mindenki biztonságban érezhesse itt magát!
A megfélemlítés, továbbá mások faji vagy vallási hovatartozására, kultúrájára, nemi irányultságára, nemére vagy személyére vonatkozó, lealacsonyító hozzászólások használata nem megengedett.
Ne feledd, a Facebook köztérnek minősül, az ott tett kijelentéseknek, magatartásnak büntetőjogi felelőssége is lehet.

3. Tilos a hirdetés és a kéretlen tartalom.

Nyújts pozitív teljesítményt ebben a csoportban: a reklám, a kéretlen tartalmak és a nem  ide illő hivatkozások megosztása nem megengedett.
A COVID-19 idején engedélyezett minden olyan helyi szolgáltatás közzététele, mely az otthonmaradást segíti elő, és a helyi családok mindennapjaihoz szükséges kellékeket / eszközöket / egyebeket biztosítja.

4. Visszajelzés

Amennyiben úgy gondolod, hogy egy bejegyzés vagy hozzászólás nem ide illő, vagy sértőnek érzed, jelezd azt az adminoknak: jobb felső sarok: tartalom jelentése az adminisztrátornak.
Moderáljuk részben közösen a csoportot, hiszen ez közös érdek.
Ugyanakkor, ha valami jó ötleted van, amit a közösség felkarolna, vagy meg akarsz osztani / vitatni, bátran tárd a nyilvánosság elé: biztosítunk, hogy lesznek a csoportban olyanok, akik segítenek.

5. Tartsd tiszteletben a személyiségi jogokat!

A csoporthoz való csatlakozás feltétele a kölcsönös bizalom.
A csoportban megosztott tartalmakat a bejegyzés tulajdonosának beleegyezése nélkül vagy a forrás megnevezése nélkül tilos kivinni a csoportból.

6. Légy figyelmes!

Mielőtt megosztanál egy hasznos tartalmat, kérjük mindig ellenőrizd, hogy megtalálható-e már a csoportban az a hír, a többször megosztott tartalmak esetén mindig a korábban megosztottat fogjuk megtartani. Emellett ellenőrizd a forrás, a tartalom hitelességét.
Új tagoknak: csatlakozás elfogadása esetén nem szükséges megköszönni a csatlakozási kérelem elfogadását.
Hozzászólások esetében kerüljük az értelmetlen GIF-ek megosztását, illetve a nagy emoticonok, hangulatjelek használatát.

7. Kritizálás

Azt szeretnénk, ha építő jellegű kritikákat használnál.
Tartsd szem előtt, hogy megfogalmazott kritikáddal, javaslatoddal te is a megoldást keresd, illetve azzal jobbá tedd a körülötted lévő környezetedet, embertársaidat.
Panaszkodni a legkönnyebb, de ennek a csoportnak a célja inkább a megoldások kigondolása és megosztása.

8. Növeld az értéket, tegyél hozzá

Közös elvünk, hogy rosszindulattal, bántó szóval lehet a legjoban elvenni (legtöbbször az ember kedvét, motivációját), ezért, ha nem tudsz értéket teremteni, hozzátenni, akkor inkább maradj csendben.
A “miért nem lehet”-et más is tudja, inkább a “hogyan lehetne” kérdésen gondolkozz és így próbálj értéket létrehozni, hozzátenni, segíteni.

9. Együtt könnyebb

Keresd az együttműködést, az együtt-keresést, gyakorold a megértést, segíts, ahol tudsz.
Hisszük, hogy lassabb lesz a haladás, de messzebbre jutunk.

10. Nyelvhasználat

A csoport nyelve a magyar, így a beszélgetések zöme is magyarul zajlik. Amennyiben nem értesz/olvasol magyarul, kérünk, használd a fordító opciót.
Válaszolni természetesen lehet más nyelven is, remélhetőleg a csoporttagok megértik. Amennyiben személyeskedésbe csap át egy-egy beszélgetés a nyelvi különbözőség miatt, úgy az adminok törölni fogják a vitát kiváltó bejegyzést.

Továbbá:

  • Az adminok minden előzetes figyelmeztetés nélkül, bármikor törölhetik a csoport szabályzata ellen felszólaló kommenteket, a jóérzés határán túlmenő hozzászólásokat és akár az eredeti bejegyzést is.
    Emellett az adminoknak jogukban áll elnémítani azon felhasználót, aki személyeskedik a csoporttársakkal, alaptalanul vádolja, számon kéri az adminokat bármilyen módon.
  • A Facebookon rengeteg tematikus, különböző jellegű, stílusú és szabályzatú csoport található meg. Amennyiben nem értesz egyet a fenti szabályzattal, javasoljuk, hogy válasszál ezek közül egy számodra megfelelőt, vagy hozzál létre saját csoportot, saját szabályokkal.
  • Az adminoknak jogukban áll jelen csoport szabályzatát bármikor egyoldalúan módosítani, kiegészíteni. Erről kötelesek értesíteni a csoporttagokat egy külön bejegyzés keretén belül. A szabályzat módosítása érvényesnek tekintendő a fent említett bejegyzés közzétételének pillanatától.

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk minden csoporttagnak, köszönjük, ha kulturált magatartást tanúsítasz embertársaid iránt valahányszor megfordulsz, olvasgatsz, informálsz és informálódsz a csoportban.

Csíkszereda, 2020. április 17.

A Civil Csíkszereda facebook csoport adminisztrátorai.